arvot määrittävät mikä on tärkeää elämässä. kuvituskuva
Arvot Itsensä kehittäminen

Arvot määrittävät mikä on tärkeää elämässä – Osaatko sinä priorisoida?

Arvot määrittävät mikä on tärkeää.Se mihin keskityt, kehittyy” on lause, joka on jäänyt elävästi mieleeni. Tunnustaudun ihmiseksi, jolla on taipumus rönsyillä. Ideoita ja ajatuksia riittää vaikka muille jakaa, ja kun vielä haluaisi kokeilla sitä ja tehdä tuota. Tämä johtaa kuitenkin nopeasti uupumukseen tai siihen, että suurin osa aloitetuista asioista jää yksinkertaisesti kesken. Kun mihinkään ei keskity, ei mikään myöskään etene. Miten saada jotakin oikeasti aikaiseksi?

Arvot priorisoinnin pohjalla

Vaikka tunnet olosi tehokkaaksi tehdessäsi montaa asiaa yhtä aikaa, totuus on se, ettet voi edistää jokaista haluamaasi asiaa kerralla. On siis priorisoitava ja päätettävä, mitkä ovat ne itselle tärkeät ja merkitykselliset asiat elämässä ylipäätään ja juuri nyt.

Usein emme kuitenkaan äkkiseltään tiedä, mikä on tärkeää itsellemme oikeasti. Saatamme ajatella monestakin asiasta niiden olevan tärkeitä, mutta kun lähdemme tarkastelemaan asiaa, huomaamme, ettemme oikeastaan pidä niitä kovinkaan merkityksellisinä. Saatamme käyttää paljon aikaa esimerkiksi uusien vaatteiden ostamiseen tai siivoamiseen, kunnes tajuamme, ettei niillä oikeastaan ole meille mitään merkitystä. Tai ainakaan siinä mittakaavassa kuin olimme aiemmin luulleet.

Saatamme käyttää paljon aikaa asioihin, jotka eivät merkitse meille mitään.

Tärkeysjärjestyksen miettiminen onkin hyvä aloittaa arvotyöskentelyllä, jonka avulla voi määrittää, mikä on tärkeää itselle oikeasti juuri nyt. Omat arvot voit kirkastaa esimerkiksi kysymällä, millaisista asioista merkityksellinen elämä sinun mielestäsi koostuu? Mistä innostut ja mikä on sinulle tärkeää niin vapaa-ajalla kuin työssä tai opinnoissa? tai millaista elämäsi olisi silloin, kun olet siihen tyytyväinen?

Palapeli lisää keskittymiskykyä.

Priorisointi ja vetovoiman laki

Priorisoinnin yksi hyöty piilee mielestäni myös Vetovoiman laissa. Michael Losierin mukaan vetovoiman laki määritellään seuraavanlaisesti: Vedän puoleeni niitä asioita, joihin keskitän huomiota, energiaa ja keskittymistä – joko myönteistä tai kielteistä. Näin ollen siis ne asiat, joihin keskityt, kehittyvät.

Losierin mukaan heijastamme ilmoille tiettyä värähtelyä, viboja, ja saat takaisin sitä samaa, mitä värähtelyä itse lähetät. Jos siis ajattelet esimerkiksi kielteisiä asioita, kuten sitä, ettei lompakossasi ole rahaa, vetovoiman laki lähettää sinulle takaisin sitä samaa, eli lompakkosi ammottaa edelleen tyhjyyttään. Losierin mukaan onkin tärkeää lakata käyttämästä negatiivisia ilmauksia sekä kieltosanoja ja sen sijaan kohdistaa ajatuksensa asiaan jonka haluaa tai jonka haluaa tapahtuvan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun alamme keskittyä johonkin asiaan, saamme sen toteutettua myös siksi, että alamme vetää puoleemme oikeanlaisia asioita – ja näin voimme vaikuttaa paljonkin omaan elämäämme. Näin saamme siis elämän, joka vastaa omia arvojamme – kun vain ensin tiedämme, mitkä ne ovat.

Mikä on tärkeää elämässä. kuvituskuva.

Keskity siihen, mikä on tärkeää omassa elämässäsi

Losier määrittää teoksessaan kolme askelta siihen, kuinka vetovoimaa voi käyttää tietoisesti. Tämä onkin hyvä keino tehdä priorisointia oman arvotyöskentelyn pohjalta. Se koostuu kolmesti askeleesta:

1. Määrittele asiat, joita haluat elämääsi

Ensimmäisenä on määritettävä asiat, joita haluaa. Päätä siis, mikä on tärkeää sinun mielestäsi ja mihin haluat keskittyä. Mitkä ovat ne elämäsi tärkeimmät arvot ja asiat, jotka ovat sinulle oikeasti merkityksellisiä? Mitkä asiat haluat asettaa elämässäsi ykköseksi?

2. Suuntaa huomio asioihin, jotka listasit tärkeimmiksi

Kun sinulle tärkeimmät asiat on löydetty, tulee Losierin mukaan suunnata huomio tähän tavoitteeseen. Keskity siis siihen asiaan, minkä haluat kehittyä.

>> Lue myös: Myönteisyyden voima – voitko vain päättää olla myönteinen ja tyytyväinen samantien

3. Anna asioiden tapahtua

Ja kolmanneksi vain sallia asioiden tapahtua.

Noniin, ajattelet varmaan, että luulen asioiden tapahtuvan simsalabim taikaiskusta. Tätä en kuitenkaan tarkoita. Olemme usein ystäväni kanssa keskustelleet siitä, että kun tavoitteet saa asetettua, alkaa alitajuntaisesti tehdä töitä niiden eteen. Kun määrittelet mikä sinulle on tärkeää, alat pitää siitä kiinni ja lisätä sitä elämääsi. Tehdä päätöksiä kyseisen asian puolesta ja näin, simsalabim, saat sen elämääsi.

Uskon, että loppujen lopuksi kyse on valinnoista. Mieleeni tulee esimerkiksi tilanteita, joissa olen avautunut ensimmäistä kertaa jollekin uudelle ystävälle – eikä ole mennyt kauaa, kun hän avautuu minulle. Tai kun olen itkenyt rohkeasti ystävälleni, ei mene kauaa, kun hän uskaltaa itkeä minulle. Siis avoimuus ruokkii avoimuutta. Toisaalta jos haluat valittaa, löytyy ympäriltä varmasti paljon valittamisen aihetta ja ympärille löytyy samanhenkisiä valittajaihmisiä. Eikö totta? 

Tulee tiedostaa, mikä sinusta tuntuu hyvältä ja jatkaa sen tekemistä.

Saat siis usein sitä mitä vedät puoleesi. Voimme itse vaikuttaa siihen, millaiseksi tulemme, mitä saavutamme ja mitä teemme. Kunhan vain pysähdymme pohtimaan mitä oikeasti haluamme, se on mahdollista saavuttaa.

Losier muistuttaa, että on tärkeää huolehtia itsestään itsekkäästi. Tulee tiedostaa, mikä sinusta tuntuu hyvältä ja jatkaa sen tekemistä. Keskity siis siihen, mitä haluat lisää elämääsi.

>> Lue myös: Miksi itsemyötätunto on tärkeää? 2 näkökulmaa itsemyötätunnon tarkasteluun

Pohdittavaksi:
  • Mikä on tärkeää sinulle?
  • Mitkä ovat tavoitteesi?
  • Millaista energiaa haluat levittää ympärillesi?
Lähdeteos:
MIchael Losier: Vetovoiman salaisuus – Kuinka vedät haluamiasi asioita puoleesi. Viisas elämä, 2021.

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. Hyvä postaus ja antaa ajattelmisen aihetta pidemmäksikin aikaa.
    Kolmas kohta on erityisesti viime vuosina nostanut päätään. Asiat tuppaavat edistymään vaikka niiden kanssa ei stressaisikaan erityisemmin. Tulee tilaa myös omalle kehittämisen ajattelulle enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *