kuka todella on tukenasi. Kuvituskuva.
Itsensä kehittäminen

Mitä sinä todella tarvitset? – Tunnelukot kertovat paljon itsestäsi.

Mitä sinä todella tarvitset? Tunnelukot ovat mielenkiintoinen teema, jonka pariin olen palannut jo useamman kerran viime vuosien aikana. Ensimmäisen kerran teeman pariin minut johdatti suositus lukea Kimmo Takasen (2011) teos Tunne lukkosi. Takasen mukaan tunnelukko on lapsuudessa ja nuoruudessa opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä.

Kun tunnelukko nykypäivänä aktivoituu, meissä virittyy lapsuutemme tunteita, ja lukitumme tiedostamattamme toimimaan lapsuudessamme opittujen selviytymismallien mukaisesti. Tunnelukot saavat meidät lapsen kaltaisesti välttelemään, antautumaan ja hyökkäämään kohtaamissamme tilanteissa. Vaikka selviytymiskeinot ovat lapsena olleet tärkeitä, aikuisiällä nämä keinot ovat haitallisia ja toimivat itseämme vastaan. 

Tunnelukot. kuvituskuva.

Tunnelukot syntyvät perustarpeiden tyydyttymättömyydestä

Pohjustuksena sanottakoon, että Takasen (2011) teos pohjautuu skeematerapiaan, joka on tunnelukkojen työstämiseen kehitetty terapiamuoto. Skeematerapia on kehitetty 1990-luvulla, ja se yhdistää eri terapiamuotojen parhaita ominaisuuksia mm. kognitiivisesta, psykodynaamisesta ja ratkaisukeskeisestä terapiasta.

Takasen (2011) mukaan tunnelukkoja syntyy meille jokaiselle. Yhteistä tunnelukkojen muodostumiselle on emotionaalisten perustarpeiden tyydyttymättömyys. Mikäli esimerkiksi yhteenkuuluvuuden, turvallisuuden tai itsensä toteuttamisen tarve ei tyydyty, seurauksena heräävien tunteiden, kuten ahdistuksen, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden, ratkaisuksi muodostuu erilaisia tunnelukkoja. Tunteemme kohtaamalla ja tunnelukoista vapautumalla, voimme löytää todellisen itsemme ja todelliset tarpeemme.

Takanen esittelee teoksessaan 18 erilaista tunnelukkoa: 

 • alistuminen,
 • emotionaalinen estyneisyys,
 • epäonnistuminen,
 • hylkääminen,
 • hyväksynnän haku,
 • kaltoinkohtelu,
 • kietoutuneisuus,
 • oikeutus,
 • pessimistisyys,
 • rankaisevuus,
 • riippuvuus,
 • riittämätön itsekontrolli,
 • suojaamattomuus,
 • tunnevaje,
 • uhrautuminen,
 • ulkopuolisuus,
 • vaativuus ja
 • vajaavuus. 

Teoksesta löytyy testejä omien tunnelukkojen kartoittamiseen, ja sen lisäksi omat tunnelukkonsa voi testata täällä.

”Tunnelukkoja syntyy meille jokaiselle.”

(Takanen, 2011)

Tunteen takana on aina tarve

Miksi tunnelukkojen ymmärtäminen on niin tärkeää? Tärkeintä mielestäni on oivaltava ajatus siitä, että tunteen takana on aina jokin tarve. Takasen (2011) mukaan jos kaikki tarpeemme tyydyttyisivät, meillä ei olisi mitään syytä olla esimerkiksi masentunut tai ahdistunut.

Takanen (2011) korostaa myös halujen ja tarpeiden eroa. Se mitä haluamme voi olla sitä mitä oikeasti tarvitsemme, mutta aina näin ei ole. Kaikkia haluja ei siis tarvitse eikä kannata toteuttaa – ja pelkästään halujen perässä meneminen voi viedä meidät pahasti harhaan. Hyvä esimerkki mielestäni on monien tavaroiden ostaminen. Usein haluamme ostaa jonkin tuotteen, mutta tarvitsemmeko sitä? Vai tyydytämmekö ostamisella jotain aivan muuta tarvetta?

On ollut erittäin mielenkiintoista tutustua omiin lukkoihin ja pohtia, kuinka ne ohjaavat omaa elämää. Sain monta oivallusta siitä, millaisten linssien läpi sitä itse maailmaa oikein katsookaan. Tunnelukkotestin tekeminen nosti monta oivallusta itsessäni ja omissa toimintavoissani – ja monta oivallusta omasta lapsuudestani. Sanottakoon tähän väliin, että mielestäni lapsuuteni oli hyvä, eikä minulla ole mitään traumaattista taustaa, tunnelukkoja syntyy kaikille.

Vaativuutta ja epävarmuutta

Huomaan itsessäni vahvasti esimerkiksi vaativuuden tunnelukkoa – kun kaikkea pitäisi, pitää ja on pakko tehdä. Vaativuuden tunnelukko väheksyy haluja ja sen sijaan kaikki näyttäytyy tehtävinä, vastuina ja velvollisuuksina. Kolahti. Menen helposti suorittamisen tilaan, sillä näen lähes kaiken to do -listoina, pakollisina juttuina ja jonain, mitä on velvollisuus tehdä.

Olenkin joutunut tekemään paljon töitä sen eteen, että vain nauttisin asioista. Että tekisin asioita ihan vain siksi, että ne tuottavat iloa, enkä kokisi myös mukavia asioita yhtenä kohtana suorituslistallani. Huomaan tämän esimerkiksi silloin, kun juhlatkin alkavat tuntua pakkopullalta.

”Tunnelukot ovat kuin itsestään toteutuvia ennusteita.”

(Takanen, 2011)

On myös mielenkiintoinen ajatus, että Takasen (2011) mukaan tunnelukot ovat kuin itseään toteutuvia ennusteita – esimerkiksi hylkäämisen tunnelukko johtaa hylätyksiä tulemiseen sillä tunnelukkojen vuoksi toteutamme samaa kaavaa esimerkiksi parisuhteissamme ja sabotoimme itse omaa elämäämme. Voisiko tämä olla syy siihen, että haalin jatkuvasti lisää tehtävää, aloitan uusia projekteja ja kirjoitan pitkiä listoja siitä, mitä haluaisin oppia?  

Mitkä tunnelukot siirrät lapsillesi?

Mielenkiintoista on myös pohtia, millaisia tunnelukkoja sitä itse huomaamattaan omille lapsille mahdollisesti aiheuttaa. Millaisia vaikutuksia omalla toimilla vanhempana voi omiin lapsiin olla, millaista mallia minä itse annan omille lapsilleni. Pohdinkin, voisinko omia tunnelukkoja avaamalla vaikuttaa myös itseeni kasvattajana.

Tunnelukot ovat iso teema, johon on hyvä tutustua vähitellen. Omaan menneisyyteen tutustuminen on ollut antoisaa ja on hämmästyttävääkin, kuinka paljon menneisyys nykypäivään ja omiin nykyisiin toimintamalleihin vaikuttaa. Mutta ehkä omia tunnelukkoja avaamalla ja omia tarpeita tunnistamalla voisi ottaa askeleen hiukan onnellisempaan ja tyytyväisempään elämään.

Millaisia ajatuksia tämä teema herättää?

>> Lue myös: Oletko empaatikko? Kuinka teet kyvystäsi voimavaran

>> Lue myös: Kuinka erityisherkkyys voi näkyä arjessa ja työssä?

Pohdittavaksi:
 • Oletko sie tunnistanut ja työstänyt omia tunnelukkoja? 
Lähde:
Teos: Kimmo Takanen. Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta. WSOY, 2011.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

 1. […] >> Lue myös: Mitä sinä todella tarvitset? Tunnelukot kertovat paljon itsestäsi. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *