voikukka
Ilo

Kiitollisuus siitä mitä hyvää elämässä on juuri nyt

Kiitollisuus siitä mitä hyvää elämässä on juuri nyt. Ystäväni on jaksanut muistuttaa minua vuosien varrella kiitollisuuden merkityksestä. Tämä on tarpeen erityisesti silloin, kun tuntuu, ettei mikään ole hyvin, eikä mistään tule mitään. Erityisesti stressaantuneena menen herkästi tilaan, jossa vain turhaudun ja tuskastelen. Tällöin tuntuu, että koko ajan pitäisi kehittyä, aloittaa jotain uutta ja puskea eteenpäin. Mutta ei.

Varsinkin silloin kun turhauttaa, ahdistaa, olo on levoton tai on muuten vain huono päivä – pitäisi osata pysähtyä. Pysähtyä miettimään sitä hyvää, mitä elämässä on. 

kiitollisuus. kuvituskuva.

Apua kiitollisuusharjoituksista

On niin helppoa olla kiitollinen silloin, kun päivä on hyvä. Erityisen tärkeä kiitollisuus olisi kuitenkin muistaa päivinä, jolloin kaikki on mennyt huonosti. Mikäli kiitollisuuden aiheiden pohtiminen on vaikeaa, voi apua löytyä erilaisista ohjatuista kiitollisuusharjoituksista.

Myönnän, että olen suhtautunut erilaisiin kiitollisuusharjoituksiin vuosien varrella erittäin skeptisesti. Ne tuntuvat usein siltä, kuin yrittäisi keksimällä keksiä jotakin positiivista. Aivan kuin leikkisi olevansa myönteinen. Ja toisaalta jokin ääni päässäni motkottaa, että ei kai sitä nyt voi vain hyviä juttuja miettiä ja ajatella kaiken olevan hyvin. Varsinkaan kun maailman tilanne on mikä on, on tapahtunut jotain kamalaa tai kun kaikki on mennyt muuten vain pieleen.

Toisaalta huomaan joka ikinen kerta harjoituksen hyödyn. Sen, kuinka pieni kiitollisuuden hetki päivässä tai edes silloin tällöin todellakin nostaa mielialaa. On itse asiassa melko terveyttä edistävää pysähtyä sen ääreen, mitä hyvää minulla elämässäni oikeastaan on.

Hyviä kiitollisuusharjoitteita löytyy runsaasti netistä. Yleisimpiä harjoitteita lienevät kiitollisuuspäiväkirja ja kiitollisuuspurkki, joissa kirjataan ylös asioita, joista olet kiitollinen päivittäin. Lisäksi on olemassa monia ihania YouTube-videoita ohjattuun kiitollisuushetkeen. Harjoitteet ovat mielestäni erittäin helppoja ja niitä voi helposti myös soveltaa omien aikataulujen, tarpeiden ja tunnetilojen mukaan.

Esimerkiksi Askel terveyteen -sivustolta löydät ohjeet kiitollisuuspurkin tekemiseen.

Kiitollisuuden aiheet kantavat pitkälle

Oikeastaan kiitollisuusharjoituksissa on mielestäni mielenkiintoisinta se, kun omia kiitollisuuden aiheita lukee myöhemmin. On melkoisen mielenkiintoista lukea, mitä aiheita on kirjoittanut ylös esimerkiksi vuosi, kuukausi tai viikko sitten.

Usein vanhoista teksteistä nousee mieleen asioita, joita huonona päivänä ei muistakaan. Tai jokin teema, mikä on tuntunut tärkeältä vuosi sitten, mutta on jo nyt uudessa elämänvaiheessa jäänyt unholaan. Yksi parhaista kiitollisuusharjoituksista voisikin olla aikaisempien harjoitusten mietteiden lukeminen.

Viimeksi kirjoittaessani olen ollut kiitollinen lapsista ja perheestä sekä muista läheisistä. Olen ollut kiitollinen luonnosta, sen puhtaudesta ja rauhoittavasta vaikutuksesta. Olen ollut kiitollinen siitä, että olen löytänyt muutaman kivan harrastuksen, jotka ovat tuoneet merkityksellistä sisältöä elämääni juuri silloin.

Nämä asiat voisin kyllä ehdottomasti kirjoittaa ylös jokaisen kiitollisuusharjoituksen yhteydessä, sitä ei voi kieltää. Lisäksi olen kiitollinen siitä, että syksyn hektisyys alkaa pikku hiljaa rauhoittumaan. Rauha tuo hiukan lisää energiaa ja armollisuutta ajatteluun.

Kiitollisuusharjoituksen paras puoli näin suorittamiseen taipuvaiselle henkilölle on, ettei oikeita ja vääriä vastauksia ole. Voit mainita niin isoja kuin pieniä asioita, juuri sellaisia, jotka juuri sillä hetkellä tuntuvat merkittäviltä tai olennaisilta.

>> Lue myös: Myönteisyyden voima – voitko päättää olla myönteinen tai tyytyväinen samantien?

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Tärkeä asia pitää mielessä niin hyvinä kuin huonoina hetkinä.
    Olen tänään kiitollinen monestakin asiasta. On asioita, jotka ovat menneet eteenpäin itse niitä edistämättä ja on saanut yllättyä siitä että joku on tullut ajatelleeksi 🙂

  2. Sitä kun välillä menee ja suorittaa, tekee ja tuskastelee niin ei muista kyllä iloita, vaikka siihen olisi itse asiassa kaikki syyt. Jotenkin se ihmismieli vaan tykkää kuormittaa itseään kaikenlaisesta hölmöstäkin. Lopulta asiat yleensä järjestyvät..mutta sitä ennen voisi kieltämättä opetella rauhoittumaan ja muistaa ne hyvät asiat mistä saa olla kiitollinen omassa elämässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *