kuka todella on tukenasi. Kuvituskuva.
Tunteet

Ihanat kamalat negatiiviset tunteet – onko olemassa negatiivisia tunteita?

Ihanat negatiiviset tunteet. Välillä kaikki on aivan p*skaa – ja saa ollakin. En ole oikeastaan koskaan pitänyt termistä ”negatiiviset tunteet”, sillä onko mikään tunne oikeastaan negatiivinen? Mielestäni kaikki tunteet ovat tärkeitä ja tarpeellisia, ja niillä on meille tärkeitä viestejä kerrottavanaan.

Mikä tekee tunteista negatiivisen?

En usko, että mikään tunne itsessään on negatiivinen vaan se, miksi kategorisoimme toiset tunteet ”negatiivisiksi tunteiksi” on se, ettemme osaa käsitellä niitä rakentavalla tavalla vaan yritämme selvitä niistä epätervein keinoin, kuten purkamalla vihaamme muihin tai rikkomalla paikkoja.

Yhtä lailla kuitenkin myös ne positiiviseksi mielletyt vahvat tunteet voivat aiheuttaa juurikin esimerkiksi paikkojen rikkomista, mikäli emme osaa käsitellä voimakkaita tunteita. Voisiko kyse olla siis ennen kaikkea tunteiden säätelytaidoistamme kuin itse negatiivisista tunteista?

Oikeastaan tämä teksti toimii jatkona postaukselleni Myönteisyyden voima. Vaikka uskon myönteisyyden voimaan ja positiiviseen, toiveikkaaseen ajatteluun, on myös vaikeat tunteet erittäin tärkeitä monessakin suhteessa. Ja onhan kaikki välillä aivan p*skaa vai onko sinun elämä vain ruusuilla tanssimista?

Ihanat negatiiviset tunteet. kuvituskuva.

Myös negatiiviset tunteet kertovat meille tärkeitä asioita

Kaikilla tunteilla on mielestäni meille jokin tärkeä viesti. Kateus voi kertoa omista tarpeista, viha epäreiluudesta ja ahdistus patoutuneista tunteista. Tärkeintä mielestäni on se, kuinka erilaisiin tunteisiin suhtautuu ja mitä ne saavat sinut tekemään – toisin sanoen siis hallitsetko sinä tunteitasi vai hallitsevatko ne sinua?

Kannatan sitä, että myös negatiivisten tunteiden annetaan tulla ja niiden äärelle pysähdytään. Oletko surullinen, ole vain. Saa olla. Aina ei jaksa eikä tarvitse olla positiivinen ja reipas, voit olla vapaasti myös väsynyt, kateellinen tai vihainen. Ne ovat kaikki tärkeitä ja tarpeellisia tunteita.

Kun tunteen äärellä pysähtyy, saattaa jopa yllättyä itsekin, mitä tarpeita ja ajatuksia niiden takaa alkaa paljastua. Mikäli tunteet tuntuvat alkuun liian voimakkailta purkauksilta, voi olla hyvä purkaa ensin tunnehuippu esimerkiksi liikkeen avulla.

Tämän jälkeen tunteen takana piilevät todelliset tarpeet alkavat tulla esiin. Koitko epäreiluutta jossakin tilanteessa? Koitko, ettei sinua kuultu? Koitko, ettei sinua ymmärretty? Mikä oli se tarve, mistä tunne oikeasti kumpuaa?¨

Uskalla siis pysähtyä tunteiden äärelle ja kuuntele mitä ne kertovat.

Tunteista on kirjoitettu paljon, heitä kommentteihin omat parhaat kirjavinkit tai muut ajatuksesi teemasta!

Lue myös: Hyvä paha kateus

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. […] Ihanat ”negatiiviset” tunteet […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *