Tunteet

Ihanat ”negatiiviset” tunteet

Välillä kaikki on aivan p*skaa – ja saa ollakin. En ole oikeastaan koskaan pitänyt termistä ”negatiiviset tunteet”, sillä onko mikään tunne oikeastaan negatiivinen? Mielestäni kaikki tunteet ovat tärkeitä ja tarpeellisia ja niillä on meille tärkeitä viestejä kerrottavanaan. Se, mikä tekee joistakin tunteista negatiivisen on se, ettemme osaa käsitellä niitä rakentavalla tavalla vaan yritämme selvitä niistä epätervein keinoin, kuten purkamalla vihaamme muihin tai rikkomalla paikkoja. Yhtä lailla kuitenkin myös ne positiiviseksi mielletyt vahvat tunteet voivat aiheuttaa juurikin esimerkiksi paikkojen rikkomista, mikäli emme osaa käsitellä voimakkaita tunteita. Voisiko kyse olla siis ennen kaikkea tunteiden säätelytaidoistamme kuin itse tunteiden ”negatiivisuudesta”.

Oikeastaan tämä teksti toimii jatkona postaukselleni Myönteisyyden voima. Vaikka uskon myönteisyyden voimaan ja positiiviseen, toiveikkaaseen ajatteluun, on myös negatiiviset tunteet erittäin tärkeitä monessakin suhteessa. Ja onhan kaikki välillä aivan p*skaa vai onko sinun elämä vain ruusuilla tanssimista?

Kaikilla tunteilla on mielestäni meille jokin tärkeä viesti. Kateus voi kertoa omista tarpeista, viha epäreiluudesta ja ahdistus patoutuneista tunteista. Tärkeintä mielestäni on se, kuinka erilaisiin tunteisiin suhtautuu ja mitä ne saavat sinut tekemään – toisin sanoen siis hallitsetko sinä tunteitasi vai hallitsevatko ne sinua? Kannatan sitä, että myös negatiivisten tunteiden annetaan tulla ja niiden äärelle pysähdytään. Oletko surullinen, ole vain. Saa olla. Aina ei jaksa eikä tarvitse olla positiivinen ja reipas, voit olla vapaasti myös väsynyt, kateellinen tai vihainen. Ne ovat kaikki tärkeitä ja tarpeellisia tunteita.

Kun tunteen äärellä pysähtyy, saattaa jopa yllättyä itsekin, mitä tarpeita ja ajatuksia niiden takaa alkaa paljastua. Mikäli tunteet tuntuvat alkuun liian voimakkailta purkauksilta, vois olla hyvä purkaa ensin tunnehuippu esimerkiksi liikkeen avulla. Tämän jälkeen tunteen takana piilevät todelliset tarpeet alkavat tulla esiin. Koitko epäreiluutta jossakin tilanteessa? Koitko, ettei sinua kuultu? Koitko, ettei sinua ymmärretty?

Tunteista on kirjoitettu paljon, heitä kommentteihin omat parhaat kirjavinkit tai muut ajatuksesi teemasta!

Lue myös: Hyvä paha kateus

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.