Itsensä kehittäminen omat rajat

”Ei” avaa uusia mahdollisuuksia

Entä jos ei:n sanominen ei olisikaan kieltäytymistä vaan se avaisi uusia mahdollisuuksia? Olen lueskellut viime viikoina Thom Bondin teosta Myötätunnon kirja, joka on herättänyt jälleen monia hyviä oivalluksia.

Yksi niistä oli Bondin lausahdus ”sanoessasi ei, sanot aina myös kyllä”. Tällä Bond tarkoittaa pääasiassa sitä, että myös kieltäytyessä sanot aina myöntävästi jollekin toiselle tarpeelle. Tämä on mielenkiintoinen näkökulma ja saa myös omien rajojen asettamisen tuntumaan helpommalta. Kun jostain kieltäytyy, jokin toinen ovi avautuu.

ei avaa uusia mahdollisuuksia. kuvituskuva.

Osaatko sanoa ei ja avata uusia mahdollisuuksia?

Monille omien rajojen asettaminen voi tuntua haastavalta. Jos olet tottunut aina miellyttämään muita, tekemään mitä muut pyytävät ja olemaan aina saatavilla – on ”ei” sana, jota et ole tottunut käyttämään.

Jos et koskaan sano ei, tarkoittaa tämä monille omien rajojen toistuvaa ylittämistä, väsymystä ja uupumista. Elämää elää vain muita tarten, täyttäen muiden toiveita, haluja ja vaatimuksia. Ehkä joku päivä havahdut tai kenties olet jo havahtunut tilanteeseen, että elämässäsi ole mitään omaasi. Ettet ole omaa elämääsi, vaan ole koko ajan tekemässä jotain muiden hyväksi. Mikäli olet tässä tilanteessa, voisi olla hyvä opetella pikku hiljaa asettamaan niitä kuuluisia omia rajoja.

”Usein omien rajojen asettaminen vaatii rohkeutta.”

Usein omien rajojen asettaminen vaatii rohkeutta. Rohkeutta kohdata niin omia kuin muiden tunteita, joita rajojen asettaminen herättää. Erityisesti mikäli olet henkilö, joka on aina myötäillyt muita, voi olla, että rajojen asettaminen yhtäkkiä ei ole helppo juttu – itsellesi eikä muille.

Se todennäköisesti nostaa itsessäsi pintaan monia tukahdettuja tunteita ja mahdollisesti kysymyksen, voinko todella tehdä näin tai mitä ihmettä sitten teen?

Vaikeampaa voi olla kuitenkin kohdata tunteet, joita rajojen asettaminen herättää muissa. Yhtäkkiä he eivät saakaan sinulta kaikkea – se herättää kummastusta, närää ehkä jopa vihaa. Mikä puolestaan herättää itsessä nopeasti syyllisyyden tunteen. Mutta sinä et ole vastuussa aikuisten ihmisten tunteista, he itse ovat.

Myötätuntoinen näkökulma omien rajojen asettamiseen

Bond tarjoaa mielestäni lempeän ja myötätuntoisen näkökulman omien rajojen määrittämiseen. Entä jos ajattelisitkin niin, että kun sanot ei, sanot kyllä esimerkiksi omalle ajalle, jollekin mielekkäämmälle tekemiselle tai tarpeelle levätä.

Kun sanot ei, jokin toinen tarve saa huomiosi ja täyttyy. Entä jos ei:n sanominen ei olisikaan kieltäytymistä vaan uusien mahdollisuuksien avaamista? Miltä se tuntuisi? Olisiko helpompi sanoa ei siksi, että voit sen sijaan tehdä jotain itsesi hyväksi? Avata uusia mahdollisuuksia omaan elämääsi, tehdä jotain itselle mielekästä ja itselle tärkeää?

Lisäksi Bondin mukaan ”ei” voi sanoa myötätuntoisesti myös toiselle. Voimme esimerkiksi selventää omia ajatuksiamme toiselle. Tämä ei tarkoita luvan kysymystä tai vaatimusten asettamista, vaan vain myötätuntoista omien ajatustensa selkeyttämistä toiselle. Esimerkiksi sen selittäminen, ettei ole valmis tähän juuri nyt tai ettei itsellä ole juuri nyt tarvetta muutokseen, on se myötätuntoinen ”ei”.

>> Lue myös: Myönteisyyden voima – voitko päättää olla myönteinen ja tyytyväinen samantien?

Osaatko sie asettaa rajoja tarpeeksi?

Lähdeteos: 

Thom Bond: Myötätunnon kirja (The Compassion Book: Lessons from The Compassion Course by Thom Bond).  Viisas elämä, 2022. Suomentaneet: Risto Heikkinen ja Janni Kotilainen.

Saatat myös pitää...

3 kommentti

  1. Tässä on hyvä pointti. Varmasti silmiä avaava kirja. Olin sellainen entisen työpaikkani kiltti puurtaja. Olisi voinut jo silloin sanoa ei aina välillä, mutta nyt sitä opetellaan.

  2. Onhan tuo ollut opettelua. Innostun helposti uusista asioista ja pitää välillä olla itsensäkin kanssa tarkkana, että ei lähde kaikkeen mukaan.

  3. […] Lue myös: ”EI” avaa uusia mahdollisuuksia […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *