Itsensä kehittäminen,  omat rajat

”Ei” avaa uusia mahdollisuuksia

Entä jos ei:n sanominen ei olisikaan kieltäytymistä vaan uusien mahdollisuuksien avaamista? Olen lueskellut viime viikoina Thom Bondin teosta Myötätunnon kirja, joka on herättänyt jälleen monia hyviä oivalluksia. Yksi niistä oli Bondin lausahdus ”Sanoessasi ei, sanot aina myös kyllä”. Tällä Bond tarkoittaa pääasiassa sitä, että myös kieltäytyessä sanot aina myöntävästi jollekin toiselle tarpeelle. Tämä on mielenkiintoinen näkökulma ja saa myös omien rajojen asettamisen tuntumaan helpommalta. Kun jostain kieltäytyy, jokin toinen ovi avautuu.

Monille omien rajojen asettaminen voi tuntua haastavalta. Jos olet tottunut aina miellyttämään muita, tekemään mitä muut pyytävät ja olemaan aina saatavilla – on ”ei” sana, jota et ole tottunut käyttämään. Monille tämä tarkoittaa omien rajojen ylittämistä, väsymystä ja uupumista, sillä mitään omaa elämässä ei ole, vaan koko elämänsä antaa muiden hyväksi. Mikäli olet tässä tilanteessa, voisi olla hyvä opetella pikku hiljaa asettamaan niitä kuuluisia omia rajoja.

***

Usein omien rajojen asettaminen vaatii rohkeutta. Rohkeutta kohdata niin omia kuin muiden tunteita, joita rajojen asettaminen herättää. Mikäli olet henkilö, joka on aina myötäillyt muita, voi olla, että rajojen asettamisesi aiheuttaa toisissa närää ja kummastusta. Tämä voi helposti aiheuttaa myös itsessä syyllisyyttä, surua, vihaakin. Bond tarjoaa mielestäni lempeän ja myötätuntoisen näkökulman omien rajojen määrittämiseen. Entä jos ajattelisitkin niin, että kun sanot ei, sanot kyllä esimerkiksi omalle ajalle, jollekin mielekkäämmälle tekemiselle tai tarpeelle levätä. Kun sanot ei, jokin toinen tarve saa huomiosi ja täyttyy. Entä jos ei:n sanominen ei olisikaan kieltäytymistä vaan uusien mahdollisuuksien avaamista? Miltä se tuntuisi?

Bond tarkoittaa teoksessaan rajojen asettamiselle ”ei:n” sanomista johonkin sellaiseen, mitä olemme tai emme ole valmiita tekemään. Myös omat rajat voi asettaa Bondin mukaan myötätuntoisesti. Se voi tarkoittaa esimerkiksi omien ajatuksiensa selventämistä toiselle. Tämä ei tarkoita luvan kysymystä tai vaatimusten asettamista, vaan vain myötätuntoista omien ajatustensa selkeyttämistä toiselle. Esimerkiksi sen selittäminen, ettei ole valmis tähän juuri nyt tai ettei itsellä ole juuri nyt tarvetta muutokseen, on se myötätuntoinen ”ei”.

Teos: 

Thom Bond: Myötätunnon kirja (The Compassion Book: Lessons from The Compassion Course by Thom Bond).  Viisas elämä, 2022. Suomentaneet: Risto Heikkinen ja Janni Kotilainen.

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.