talvinen maisema
Herkkyys Itsensä kehittäminen

Oletko empaatikko? – ja kuinka tehdä omasta kyvystä voimavara

*kirja saatu kustantajalta

Oletko empaatikko? Vaistoatko helposti muiden tunteet ja myös imet ne itseesi? Uuvutko helposti muiden seurassa, sillä koet vahvasti sen, mitä toisetkin kokevat? Kannatko helposti vastuuta – myös niistä asioista, joista sinun ei kuuluisi? Oletko erittäin intuitiivinen? Luetko helposti ihmisiä ja vaistoat esimerkiksi valehtelemisen? Mikäli vastasit kyllä, saatat olla empaatikko.

Luen mielelläni kaikkea herkkyyteen ja erityisherkkyyteen liittyvää kirjallisuutta. Suosikkejani ovat muun muassa Elaine N. Aronin teos ”Erityisherkkä ihminen” sekä Taina Laanen teos ”Vahvuutena herkkyys”.

Nyt sain luettavaksi Anita Moorjanin teoksen ”Herkkyys on vahvuutta – empatian voima vaatimassa maailmassa”, jossa Moorjani puhuu herkkyydestä empatian näkökulmasta. Erityisesti teoksen alussa on monia mielenkiintoisia ajatuksia, joihin samaistun. Kuten se, että moni on empaatikko tietämättään ja kokee sen myötä uupumusta.

”Moni on empaatikko tietämättään ja kokee sen myötä uupumusta.”

Moorjani, 2022.

Kuka on empaatikko?

Empaatikolla Moorjani tarkoittaa esimerkiksi henkilöä, joka käyttää paljon kuudetta aistiaan, vaistoaa muiden tunteita ja imee niitä helposti itseensä ja tuntee asioita tavallista syvemmin. Mikäli esimerkiksi vaistoat helposti toisen valehtelevan, sinuun sattuu kun toiseenkin koskee tai muuten imet itseesi myös toisten olotilan, olet luultavasti empaatikko.  

Moni tunnistaa esimerkiksi tilanteita, että on vaistonnut jonkin asian, ilman että osaa selittää sitä muille. Hänen mielestään jokin asia on täysin itsestään selvä ja hän on herkkä huomaamaan esimerkiksi tilan energian sisään astuessaan. Mikäli et ole empaatikko, sinun voi olla vaikea ymmärtää asiaa. Mikäli taas olet empaatikko, uskon, että tiedät täsmälleen mitä tällä tarkoitetaan.

oletko empaatikko. kuvituskuva.

Kuinka omista kyvyistään voi tehdä voimavaran?

Moorjani puhuu teoksessaan paljon siitä, millaisia reaktioita muissa ihmisissä tai kuinka itse saattaa ”kärsiä” siitä, että on empaatikko.

Moni empaatikko on saanut esimerkiksi kuulla, kuinka hänen pitäisi olla kovempi tai jättää vaistonvaraiset huomionsa huomioimatta – sillä, jos toinen ei niitä huomaa, ei niitä ole olemassa. Moni ihminen suhtautuukin varsin jyrkästi vaistonvaraiseen toimintaan. Moni empaatikko kuitenkin tunnistaa, että on ollut täysin oikeassa vaistoessaan tietyt asiat ja energiat ympärillään. Olet kenties jo vaistonnut etukäteen mitä tuleman pitää tai olet herkkä huomaamaan millainen energia toisella on tai esimerkiksi kun toinen valehtelee.

”Ehkä olet herkkä huomaamaan millainen energia toisella on.”

Ehkä on syytä huomauttaa, ettei tällä mielestäni tarkoiteta mitään ”yliluonnollisia” kykyjä, vaan pikemminkin sitä, että tarkkaavaiset ja herkillä aisteilla varustetut ihmiset tunnistavat herkemmin pieniäkin vihjeitä. Uskon esimerkiksi, että ihmiset paljastavat hienovaraisia vihjeitä olemuksellaan, eleillään ja äänensävyillään ja herkät tunnistavat ne.

Esimerkiksi epävarmuus tai vakuuttaminen kuuluvat äänensävystä ja itse tunnistan jonkun puheesta syntyvän epämääräisen oudon olon, jonka sanat jättävät jälkeensä. Usein näille omille tuntemuksille saa myöhemmin selityksen, kun kuuleekin että asia oli esimerkiksi täysin valhetta.

Voimavaraksi omat kyvyt muodostuvat silloin, kun niitä ymmärtää ja ne tämän myötä valjastaa käyttöönsä. Tärkeintä on, että itse ymmärtää itseään ja omaan kokemusmaailmaansa. Ymmärtää esimerkiksi, miksi jokin tuntuu uuvuttavalta tai epämiellyttävältä. Kun asiaa ymmärtää, ei ympäristö vähättelemällä tai lannistamalla voi pienentää kykyä, etkä halua enää hävittää sitä. Sen sijaan alat käyttää sitä hyväksesi ja toimia sen mukaan.

Suosittelenkin teosta jokaiselle itseymmärryksen parantamiseksi!

>> Lue myös: Hyvä paha kateus – miksi olet kateellinen?

Lähdeteos: Anita Moorjani: Herkkyys on vahvuutta – Empatian voima vaativassa maailmassa. Viisas elämä, 2022. Suomentanut: Teija Hartikainen.

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. […] >> Lue myös: Oletko empaatikko? Kuinka tehdä omasta kyvystä voimavara […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *