Itsensä kehittäminen

Konmarita ajankäyttösi

* kaupallinen yhteistyö: Eloa herkkyydellä (sisältää alekoodin!)

Luin Eloa herkkyydellä yrittäjä Miran uutiskirjettä, jossa Mira kirjoitti kiviin törmäämisestä ja siitä, kuinka usein törmäämme nimenomaan niihin samoihin kiviin. Tämä ajatus kolahti, sillä tunnistan sen vahvasti. Huomaan usein olevani jälleen sen saman kysymyksen, ongelman tai tuskailun ääressä. Ilmeisesti meillä kaikilla on ne omat kompastuskivemme, joista ei vain tunnu pääsevän eroon. Miran ajatus johdatti pohtimaan, mitkä ovat niitä omia tyypillisimpiä kiviäni ajankäytöllisesti – ja niitähän riittää.

Olen kevään ajan pohtinut Eloa herkkyydellä -yrityksen harjoitetta Ajankäytön konmaritus, joka on yksi yrityksen suosituimmista harjoitteista – eikä ihme, aika on mielestäni tärkein asia mitä meillä on. Sen käyttöön kannattaakin erityisesti kiinnittää huomiota. Siinä missä ylimääräiset tavarat kannattaa konmarittaa, laita ihmeessä jo pois kaikki muutkin turhakkeet ja energiaa vievät asiat, jos se vain suinkin on mahdollista. Eloa herkkyydellä -yrityksen yksi tunnuslauseita on ”Oman näköinen elämä rakennetaan yksi askel kerrallaan”, josta on tullut yksi lempifraaseistani. Myös huonoja tapoja voi konmarittaa pois yksi tapa kerrallaan.

No mutta, mitkä ovat minun kivejä, joihin törmään jatkuvasti? Ja täytyy todeta, olen erittäin iloinen siitä, että olen sentään jo oppinut tunnistamaan ne! Jaoin kiveni kolmeen pääteemaan:

  1. Syklisyys: Ajankäytön konmaritus -harjoitteessa pohditaan paljon syklisyyttä. Välillä olen syklisyyden mestari, toisinaan näytän unohtavan sen kokonaan. On tärkeää havahtua huomaamaan, ettei kaikkea voi ehtiä kerralla ja sen olen jo oppinut, mutta oma kysymykseni tällä hetkellä kuuluu, kuinka paljon tai vähän ehdin ja jaksan hoitaa kerralla? Mikä on se sopiva tasapaino ajankäytön suhteen? Tunnun yhä uudelleen törmäävän siihen kiveen, jossa huomaan haalineeni itselleni aivan liikaa asioita kalenteriini, sillä kun uutta tulee, en ota mitään pois.
  2. Pienet purot: Yksi pääongelmistani ajankäytöllisesti on se, että kalenterini täyttyy myös huomaamattani erittäin pienistä asioista, joita en siten tunnista kuormittavaksi. Nämä voivat olla myös kivoja juttuja. Olen esimerkiksi kova aloittamaan erilaisia hauskoja pikkuprojekteja ja innostun monesta asiasta, mutta kun huomaat, että sinulla on 30 keskeneräistä projektia, ei se olekaan enää niin hauskaa. Yhtäkkiä onkin ulkona puoliksi maalattu lipasto, kasa puoliksi korjattuja vaatteita, kirpparikassi, josta osa on hinnoiteltu ja vino pino puoliksi luettuja kirjoja. Pitäisikin opetella saattamaan asioita loppuun ennen uusien aloittamista.
  3. Aikasyöpöt: Mielestäni aikasyöpöt voisi jakaa kahteen eri kategoriaan: turhakkeet ja ärsyttävät asiat. Turhakkeita ovat esimerkiksi uutiskirjeet ja mainokset, joita en koskaan lue tai erilaiset ryhmät ja somekanavat, joita vain selailen, mutten oikeastaan hyödy niistä mitään. Ärsyttävät asiat ovat puolestaan sellaisia energiasyöppöjä, joista on ensisijassa päästävä eroon. Näitä ovat esimerkiksi energiaa vievät ihmiset, työ jota vihaat tai kurssi, joka ei ollutkaan sinua varten. Pitäisi opetella myös luovuttamaan tarpeeksi ajoissa ja käyttämään aikaansa mieluummin sellaiseen, mistä oikeasti nauttii tai saa itselleen jotain.

Tunnistatko sie omat konmarituksen kohteesi? Mikäli kaipaat apua konmaritukseen, suosittelen lämpimästi Eloa herkkyydellä harjoitetta. Harjoitteen avulla oppii tunnistamaan omat kivensä ja laatimaan unelmien ajankäytön mallin, mikä ottaa huomioon juuri omat voimavarat ja elämäntilanteen. Tuskin niihin omiin kiviin välttää kokonaan osumasta, mutta välillä ne huomaa jo kaukaa ja ehtii vaihtaa suuntaa. Toisaalta täysin kivetön polku ei ehdi myöskään ole se tavoite elämässä, välillä rajoja on myös hyvä koetella, lisätä vähän vauhtia ja katsoa kuinka paljon voi tehdä ennenkuin törmää?

Mitä ajatuksia oma ajankäyttö siussa herättää?

Mikäli siun ajankäyttösi kaipaa konmarittamista, osta ihmeessä harjoite Eloa herkkyydellä -verkkokaupasta. (instagram: @eloaherkkyydella)

ALEKOODI: J2VKDK3VBCZ1 Koodilla saat – 5 % seuraavista Eloa herkkyydellä -harjoitteista: Ajankäytön konmaritus, Elinvoimainen erityisherkkä, Aistit ja läsnäolo, Luonto ja tunteet (osiot 1-4).

2 kommenttia

  • Tyylimurun Tiina

    Hyvä kirjoitus, kiitos. Pisti miettimään ja juuri ne pienet kivat (keskeneräiset) projektit kuormittavat vähän niin kuin salaa. Aina sitä varmaan olisi jotain kehitettävää omassa ajankäytössään. Keskittymiskyky herpaantuu nykyään aika helposti, liekö jatkuvalla ärsyketulvalla jotain tekemistä sen kanssa.

  • Nadine G

    Omalle ajankäytölle konmaritus olisi ollut tarpeen. Tosin olisin halunnut poista omasta kalenterista asioita, jotka kuormittavat minua henkisesti ja ajallisesti, mutta en saa, koska se on osa työtäni. Toisaalta olisin ihan mielelläni pyhittänyt enemmän aikaa asioille, joista on iloa vain minulle, mutta en saa, koska muuten en saa työasiat tehty ajoissa. On siinä dilemma.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.