ajankäyttö. kuvituskuva
Itsensä kehittäminen

Konmarita ajankäyttösi – kannattaisiko sinunkin tehdä ajankäytön konmaritus?

* kaupallinen yhteistyö: Eloa herkkyydellä

Siinä missä ylimääräiset tavarat kannattaa konmarittaa, on tasaisin väliajoin syytä tehdä myös ajankäytön konmaritus. Mitä sillä tarkoitetaan?

Luin eräänä päivänä Eloa herkkyydellä yrittäjä Miran uutiskirjettä, jossa Mira kirjoitti kiviin törmäämisestä ja siitä, kuinka usein törmäämme nimenomaan niihin samoihin kiviin. Tämä ajatus kolahti, sillä tunnistan sen vahvasti. Huomaan usein olevani jälleen sen saman kysymyksen, ongelman tai tuskailun ääressä.

Ilmeisesti meillä kaikilla on ne omat kompastuskivemme, joista ei vain tunnu pääsevän eroon. Miran ajatus johdatti pohtimaan, mitkä ovat niitä omia tyypillisimpiä kiviäni ajankäytöllisesti – ja niitähän riittää.

Apua ajankäytön konmarituksesta

Olen kevään ajan pohtinut Eloa herkkyydellä -yrityksen harjoitetta Ajankäytön konmaritus, joka on yksi yrityksen suosituimmista harjoitteista – eikä ihme, sillä onhan aika yksi tärkeimmistä asioista, mitä meillä on. Sen käyttöön kannattaakin erityisesti kiinnittää huomiota.

Siinä missä ylimääräiset tavarat kannattaa konmarittaa, laita ihmeessä jo pois kaikki muutkin turhakkeet ja energiaa vievät asiat, jos se vain suinkin on mahdollista. Eloa herkkyydellä -yrityksen yksi tunnuslauseita on ”Oman näköinen elämä rakennetaan yksi askel kerrallaan”, josta on tullut yksi lempifraaseistani. Myös huonoja tapoja voi konmarittaa pois yksi tapa kerrallaan.

”onhan aika yksi tärkeimmistä asioista, mitä meillä on.”

Mitä opin harjoitteen avulla?

Harjoitetta tehdessä jäin pohtimaan erityisesti, mitkä ovat ne omat kompastuskiveni, joihin tunnun törmääväni yhä uudelleen ja uudelleen. Pakko todeta, että olen kuitenkin iloinen, että olen jo oppinut tunnistamaan ne – ehkä seuraava askel on lakata törmäämästä niihin.

Omat kiveni jaoin kolmeen teemaan hahmottaakseni niitä paremmin:

1. Syklisyys:

Ajankäytön konmaritus -harjoitteessa pohditaan paljon syklisyyttä. Tällä tarkoitetaan tietynlaista elämän jaksottamista, kuten sitä, ettei jokaista elämän osa-aluetta voi suorittaa täysillä yhtä aikaa. Joskus taas elämäntilanne on sellainen, että jokin muu osa-alue jää vähäisemmälle huomiolla. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mikäli kotona on kaksi pientä lasta, jotka sairastelet, voi tällöin olla hyvä jättää aloittamatta viittä eri kurssia, harrastusta ja hankkia uutta työpaikkaan. Jokaiselle on aikansa ja siihen on mukauduttava.

Onkin äärimmäisen tärkeää ja armollista havahtua huomaamaan, ettei kaikkea voi tehdä kerralla. Oma kysymykseni oikeastaan on nyt, kuinka paljon ja mitä ehdin ja jaksan hoitaa kerralla. Erehtymisen ja oppimisen myötä toivottavasti jokainen löytää sopivan tasapainon omaan elämään.

Oma kompastuskiveni on tässä on se, että välillä osaan tasapainottaa oikein, mutta törmään edelleen siihen kiveen, että toistuvasti haalin itselleni enemmän tehtävää kuin ehdin ja jaksan hoitaa. Innostun niin helposti monesta asiasta, että haluaisin aina vielä lähteä mukaan tuohon ja tuohonkin juttuun. Omien voimavarojen tunnistamisessa on siis vielä työstämistä.

2. Pienet purot:

Yksi pääongelmistani ajankäytöllisesti on se, että kalenterini täyttyy myös ”huomaamattani” erittäin pienistä asioista. Ja se ongelma on oikeastaan siinä, että tunnista, kuinka paljon nämä pienetkin asiat lopulta kuormittavat, kun niitä on paljon.

Nämä ovat yleensä juuri sellaisia kivoja juttuja – kursseja, webinaareja, kirjoja, uutiskirjeitä – yleensä sellaisia, joita on helppo haalia ympärilleen täysin huomaamattaan. Olen siis kova aloittamaan erilaisia hauskoja pikkuprojekteja ja innostun monesta asiasta.

Mutta kun huomaat, että sinulla on 30 keskeneräistä projektia, ei se olekaan enää niin hauskaa. Yhtäkkiä onkin ulkona puoliksi maalattu lipasto, kasa puoliksi korjattuja vaatteita, kirpparikassi, josta osa on hinnoiteltu ja vino pino puoliksi luettuja kirjoja. Pitäisikin opetella saattamaan asioita loppuun ennen uusien aloittamista.

3. Aikasyöpöt:

Mielestäni aikasyöpöt voisi jakaa kahteen eri kategoriaan: turhakkeet ja ärsyttävät asiat.

Turhakkeita ovat esimerkiksi uutiskirjeet ja mainokset, joita en koskaan lue tai erilaiset ryhmät ja somekanavat, joita vain selailen, mutten oikeastaan hyödy niistä mitään.

Ärsyttävät asiat ovat puolestaan sellaisia energiasyöppöjä, joista on ensisijassa päästävä eroon. Näitä ovat esimerkiksi energiaa vievät ihmiset, työ jota vihaat tai kurssi, joka ei ollutkaan sinua varten.

Ongelmani näiden kanssa on liiallinen velvollisuuden tunto. En tykkää jättää kesken asioita, vaikka pitäisi opetella vain luopumaan ja luovuttamaan tarpeeksi ajoissa, jos jokin asia ei tunnu yhtään omalta. Miksi tuhlata aikaa sellaiseen, joka ei anna itselle yhtään mitään tai pikemminkin tuo vain huonoa tuulta itsellekin?

Ajankäytön konmaritus. kuvituskuva.

Tunnistatko sie omat konmarituksen kohteesi?

Mikäli kaipaat apua konmaritukseen, suosittelen lämpimästi Eloa herkkyydellä harjoitetta. Harjoitteen avulla oppii tunnistamaan omat kivensä ja laatimaan unelmien ajankäytön mallin, mikä ottaa huomioon juuri omat voimavarat ja elämäntilanteen.

Tuskin niihin omiin kiviin välttää kokonaan osumasta, mutta välillä ne huomaa jo kaukaa ja ehtii vaihtaa suuntaa. Toisaalta täysin kivetön polku ei ehdi myöskään ole se tavoite elämässä, välillä rajoja on myös hyvä koetella, lisätä vähän vauhtia ja katsoa kuinka paljon voi tehdä ennenkuin törmää?

Mitä ajatuksia oman ajankäyton konmaritus siussa herättää?

Mikäli siun ajankäyttösi kaipaa konmarittamista, osta ihmeessä harjoite Eloa herkkyydellä -verkkokaupasta. (instagram: @eloaherkkyydella)

>> Lue myös: Omaehtoisuuden tarve

>> Lue myös: Myönteisyyden voima – voitko päättää olla myönteinen ja tyytyväinen samantien?

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Hyvä kirjoitus, kiitos. Pisti miettimään ja juuri ne pienet kivat (keskeneräiset) projektit kuormittavat vähän niin kuin salaa. Aina sitä varmaan olisi jotain kehitettävää omassa ajankäytössään. Keskittymiskyky herpaantuu nykyään aika helposti, liekö jatkuvalla ärsyketulvalla jotain tekemistä sen kanssa.

  2. Omalle ajankäytölle konmaritus olisi ollut tarpeen. Tosin olisin halunnut poista omasta kalenterista asioita, jotka kuormittavat minua henkisesti ja ajallisesti, mutta en saa, koska se on osa työtäni. Toisaalta olisin ihan mielelläni pyhittänyt enemmän aikaa asioille, joista on iloa vain minulle, mutta en saa, koska muuten en saa työasiat tehty ajoissa. On siinä dilemma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *