introverttiys. kuvituskuva.
Itsensä kehittäminen Tunteet

Hyvä paha kateus – miksi olet kateellinen?

Miksi olet kateellinen? Ketä ja mitä kadehdit? Olisiko hyvä hetki pysähtyä kateuden äärelle? Olen paljon miettinyt kateutta, ja usein törmää ajatukseen ettei saisi olla kateellinen – aivan kuin kateus olisi jotenkin huono asia. Mietinkin miksi kateus olisi jotenkin väärin tai huono asia? 

”Kateus on ruma tunne, mutta se kertoo totuuden.”

Susan Cain teoksessaan Hiljaiset.

Onko kateus negatiivinen tunne?

Kateudesta puhutaan aina hyvin negatiiviseen sävyyn. Sitä pidetään myrkkynä tai yhtenä perisynneistämme, eikä kateellinen saisi missään nimessä olla. ”Olet kateudesta vihreä” -sanonsa kuvastaakin mielestäni hyvin millaisia mielikuvia kateudesta meihin syötetään.

Onneksi nykypäivänä jo ajatus siitä, että kateus on oikeastaan täysin inhimillistä, alkaa olla valloillaan.

Miksi olet kateellinen. Kuvituskuva.

Miksi olet kateellinen?

Itse näen kateuden kuitenkin hiukan suurempana asiana – se on mielestäni tunne, jolla on meille äärimmäisen tärkeä viesti. Kateus kertoo siitä, mitä oikeasti haluat tai tarvitset. Kuten Susan Cain hienosti totesi, kateus on hiukan ruma tunne, mutta se kertoo totuuden. Uskallatko pysähtyä kuuntelemaan sen?

Yksi kateuden ongelmista on mielestäni se, että se on tunteena erittäin salakavala. Kateus ilmenee monin eri tavoin ja piiloutuu hyvin sellaisten asioiden taakse, joita se ei oikeasti koske. Sen viestiä joutuu usein hiukan etsimään, mistä sinä oikeasti oletkaan kateellinen?

Tarkoitan tällä esimerkiksi tilannetta, jossa huomaan olevani kateellinen ystävän uudesta työpaikasta. Jos pysähdyn tutkimaan tätä, olen ihmeissäni, sillä en koskaan haluaisi itse työskennellä samassa työpaikassa, vaikka työ ystävälleni sopiva onkin. Mistä siis olen kateellinen? Oikeastaan huomaan, että olen kateellinen vakituisen työn tuomasta turvallisuuden tunteesta. Oma määräaikainen työ ei tätä tuo ja turvallisuuden tunne on jotain, mitä minäkin tarvitsen.

Tai tilanne, jossa olen kateellinen ystävän uuden harrastuksesta. Kyse ei suinkaan ollut tästä vaan olin kateellinen siitä, että hän uskalsi jälleen kerran hypätä kokeilemaan itselleen täysin uutta lajia.

Jotta kateuden oikean kohteen tunnistaa ja erityisesti sen oman tarpeen siellä taustalla, on kateuden äärelle uskallettava pysähtyä. On rauhassa kuulosteltava ja tunnusteltava sitä, mitä kateus meille oikeastaan kertoo.  

Mikä kateudessa on rumaa?

Väitän, että on ainakin kaksi asiaa, jotka tekevät kateudesta ruman. Ensimmäinen niistä on sen raaka rehellisyys. Kateus nostaa esiin yhtään kaunistelematta asiat, joita sinulla ei ole ja mitä sinä tarvitset. Se, miksi olet kateellinen, voi kertoa sinulle myös monia asioita, jotka olet halunnut piilottaa mielen syövereihin. Kateus vois olla myös melko voimakas tunne ja sen vuoksi sitä voi olla vaikea käsitellä.

Toinen tekijä on juuri se, ettei sitä osata aina käsitellä. Ja kun käsittelytaidot puuttuvat, kateus purkaantuu usein rumin keinoin. Sitä puretaan helposti kateuden kohteeseen – kiukutellaan, haukutaan, jätetään yksin. Moni tunnistaa tilanteita, kun on joutunut itse haukkumisen kohteeksi tai nähnyt vierestä, kun kateutta ja omaa pahaa oloa on purettu ties minkälaisin keinoin. Usein kohteeksi joutuu ihminen, joka edustaa jotakin, mikä toinen kadehtii. Eikä tämä tietenkään ole oikein.

Haluaisinkin muistuttaa, että mikäli tulet toisen kateuden kohteeksi, se kertoo usein enemmän kadehtijasta kuin sinusta itsestäsi. Mikäli taas koet itse kateutta, olisi mielestäni hyvä pysähtyä kuuntelemaan sen viestiä. Uskon, että useimmiten kateuden juurisyyt ovat siellä taustalla – uskallatko pysähtyä kuulemaan niitä?

>> Lue myös: Mikä sinua motivoi – ymmärrä omia motivaation lähteitäsi

>> Lue myös: Kuinka erityisherkkyys voi näkyä arjessa ja työssä?

Mitä ajatuksia kateus sinussa herättää? Oletko koskaan oikeasti selvittänyt, miksi olet kateellinen?

Saatat myös pitää...

4 kommentti

  1. Kateus on aina pahaksi. Ei sen takia, että se vahingoittaa kateuden objektia (vaikka näinkin joskus käy), mutta se eniten vahingoittaa kadehtija. Sisältäpäin, mikä on kertoja pahempi asia. Joten kaikki kateuden jyvät pitää kitkeä omasta sielusta. Vaikka vaikea se joskus on.

  2. […] >> Lue myös: Hyvä paha kateus – miksi olet kateellinen? […]

  3. […] >> Lue myös: Hyvä paha kateus – miksi olet kateellinen? […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *