Mikä sinua motivoi? Ymmärrätkö omia motivaation lähteitäsi ja sitä mistä motivaatiosi kumpuaa? Aloitin tämän tekstin kirjoittamisen silloin, kun tuntui, että motivaationi kaikkeen on täysin hukassa, eikä minua motivoi oikeastaan yhtään mikään. Lähdin tuolloin tutkimaan, miksi motivaationi on näin hukassa ja mikä minua sitten oikein voisi motivoida?
Motivaatioon liittyviin tekijöihin tutustuminen sai minut nopeasti huomaamaan, että yritän motivoitua vääränlaisista asioista – etteivät nämä asiat ole oikeasti sellaisia mitä arvostan ja mitkä veisivät minua eteenpäin, sillä en saa niistä mitään itselleni.

Mitä motivaatio oikeastaan on?
Mitä motivaatio oikeastaan edes on? Jouni Luukkalan teoksen ”Luja tahtotila – Mikä meitä motivoi?” mukaan motivaatio kertoo syyn miksi, ja siis oikeastaan syyn elää. Kun ihminen on motivoitunut, hänellä on jokin syy toimia.
Erilaisia motivoivia tekijöitä on paljon, niitä voivat esimerkiksi tunteet ja ajatukset, arvot tai toiset ihmiset. Kouluajoilta muistiini on vahvasti syöpynyt ajatus ulkoisista ja sisäisistä motivaatiotekijöistä. Sisäisiä motivaattoreitamme voivat olla vaikka omat arvomme kun taas ulkoisia voivat olla esimerkiksi palkkiot ja rangaistukset.
Luukkala nostaa teoksessaan esiin myös jaon työntö- ja vetovoimaan. Työntövoimasta Luukkala puhuu negatiivisena motivoitumisena eli sellaisena, kun tehdään jotain välttääkseen jotakin. Tällaisia vältettäviä asioita ovat kipu, pelko, yksinäisyys ja tarkoituksettomuus. Esimerkiksi pelko on vahva motivaattorimme ja tietysti järkevä pelosta motivoituminen myös tukee selviytymistä.
”Kun ihminen on motivoitunut, hänellä on jokin syy toimia.”
Luukkala, 2022.
Vetovoimasta puhutaan puolestaan positiivisena motivoitumisena, jolloin jokin asia vetää puoleensa. Tällaisia puoleensa vetäviä motivoivia asioita ovat terveys, mielekäs tekeminen, hyvät ihmissuhteet sekä riittävä itsenäisyys.
Lisäksi motivaatioon vaikuttaa lukuisat muut tekijät. Luukkalan mukaan motivaatioon vaikuttaa esimerkiksi omat tulkintatavat tilanteista, kuten oletko optimistinen vai pessimistinen. Ero näkyy esimerkiksi siitä, että optimistinen ihminen toipuu epäonnistumisista nopeammin, luo vahvempaa tahtoa ja motivoituu onnistumisistaan pitkäkestoisesti. Optimisti myös usein ajattelee onnistumisten johtuvan itsestään, kun taas pessimisti ajattelee onnistumisten olevan ulkoisista tekijöistä johtuvia, mikä vaikuttaa myös motivaation syntymiseen.

Tunnistatko mikä sinua motivoi?
Lukuisia motivaatioon vaikuttavia tekijöitä on siis paljon, ja jäin pohtimaan, osaatko tunnistaa mikä sinua motivoi? Mitkä ovat niitä tekijöitä, jotka kertovat sinulle miksi teet jotakin? Kun tunnistaa nämä tekijät, on myös helpompi valita motivoivia asioita elämään ja myös motivoida ja kannustaa itse itseään.
Olen itse huomannut, että yritän välillä motivoida itseäni vääränlaisilla asioilla, turhaan. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi raha. Toki ajatus siitä, että ”tästä saa palkan” toimii joskus, muttei se kuitenkaan ole itselleni kovin vahva kannustin, sillä se ei ole minulle henkilökohtaisten arvojeni puolesta niin tärkeä. En esimerkiksi ole valmis uhraamaan omaa hyvinvointiani rahan tai erilaisten statussymboleiden vuoksi vaan valitsen mieluummin hauskan kuin hyväpalkkaisen työn.
Itseäni sen sijaan motivoivat paljon esimerkiksi uuden oppiminen, kehittyminen ja uudet kokemukset. Minua motivoi myös työn tuloksen näkeminen, haluan nähdä konkreettisesti työni tuloksen edessäni tai vaikkapa numeraalisesti esitettynä. Sen vuoksi pidän esimerkiksi kirjoittamisesta tai siivoamisesta, sillä näen konkreettisesti edessäni sen mitä teen.
Tämän vuoksi olen huono motivoitumaan työstä, joka ei valmistu koskaan tai sen tuotokset ovat tietyllä tavalla näkymättömiä. Esimerkiksi moni asiakaspalvelutyö on itselleni tällaista, aina kun saat ensimmäiset asiakkaan ostokset lyötyä kassaan, on seuraava jo jonossa odottamassa.
Oikeastaan kun lähdin pohtimaan omia motivaation lähteitäni, löysin melko yllättäviäkin motivaattoreita sekä oivalluksia siitä, miksi joku asia ei motivoinutkaan.
Tunnistatko sie mikä sinua motivoi oikeasti?
>> Lue myös: Omaehtoisuuden tarve – mitä se on?
>> Lue myös: Myönteisyyden voima – voitko päättää olla myönteinen ja tyytyväinen samantien?
Nykyään tunnistan jo paremmin mikä itseä motivoi ja olenkin tehnyt monia valintoja mielestäni paremmin sen jälkeen. Hyvä näitä on välillä miettiä ja itsensä ymmärtäminenkin saattaa kasvaa 😉
Ihana kuulla, että itseä motivoivia asioita on löytynyt! Tämäkin varmasti vaihtelee eri aikoina, mutta jotakin pysyvääkin esimerkiksi arvojen pohjalta nousevaa motivaatiota varmasti on. Kehittää kyllä ehdottomasti itsetuntemusta pohtia asiaa! 🙂
[…] >> Lue myös: Mikä sinua motivoi – ymmärrä omia motivaation lähteitäsi […]