Itsensä kehittäminen

Horjuttajat vs. tukijat

On olemassa paljon erilaisia ihmistyyppejä, mutta erään epätietoisen ajanjakson jälkeen jäin pohtimaan, että erityisesti elämänmuutoksessa, kriisissä tai muulloin kuin olet epävarma, esiin nousee usein ainakin nämä kaksi: horjuttajat ja tukijat.

Horjuttajat ovat henkilöitä, jotka epäilevät, kyseenalaistavat, syyllistävät ja lannistavat. Ne saavat sinut horjumaan, epäilemään omia päätöksiäsi, valintojasi ja sitä mihin oikein olet ryhtynyt. Mikäli olet epävarmassa tilanteessa, horjuttajat saavat sinut helposti ottamaan takapakkia. Pohtimaan, ettei tässä ole mitään järkeä, ettei tästä tule mitään, ja että tämä oli huonoin idea ikinä – tai potemaan syyllisyyttä valinnoistasi. Syyllisyyttä siitä, että olet lähtenyt tekemään muutoksia omassa elämässäsi ja haluat luoda itsellesi itsesi näköistä elämää. Horjuttaja voi olla kuka vain – oma puoliso, ystävä, sukulainen tai vaikkapa tuntematon henkilö, joka kommentoi asiaa vaikkapa somessa.

Horjuttajan eteen kannattaa mennä vain silloin, kun sinusta tuntuu, että olet käsitellyt asioita niin, että pystyt seisomaan tukevasti omilla jaloillasi. Silloin, kun olet varma siitä, että pysyt pystyssä, kun horjuttaja iskee. Tällöin horjuttajasta voi olla jopa hyötyä. Horjuttaja yrittää kaataa sinut, mutta hänen yrityksensä vain vahvistavat käsitystäsi siitä, että olet oikealla tiellä. Huomionarvoista on, että horjuttajat eivät aina horjuta sinua tahallaan. Se ei ole ilkeää, tahallista sabotaasia, vain horjuttajan omia kipukohtia, joita hän tuo esiin. Horjuttajat joskus kuvittelevat olevansa avuksi, olevasi ystäviäsi sanomalla ja tuomalla esiin tiettyjä asioita. Sanoisin kuitenkin, etteivät horjuttajat välttämättä ole aina horjuttajia, vaan se osaavat silloin tällöin myös tukea. Joskus yllättää se, kenestä tuleekaan horjuttaja, joskus se voi ollakin se kaikkein läheisin henkilö, joka tietää sinusta kaikkein eniten – tai ainakin luulee tietävänsä, se joka on tuntenut vanhan minäsi kaikkein parhaiten ja muistuttaa sinua usein siitä, kuka olet joskus ollut.

Tukijat ovat puolestaan henkilöitä, jotka voimaannuttavat sinua ja valavat sinuun uskoa, jopa huomaamattaan. He ovat äärimmäisen tärkeitä herkillä hetkillä. Jokin heidän olemuksessaan tai sanoissaan saa sinut vahvistumaan, rohkaistumaan ja löytämään entistä paremmin oman itsesi. He tsemppaavat, kannustavat ja toimivat eteenpäin vievänä voimana. Tukijat ovat erityisen arvokkaita silloin kun olet epävarma, otat takapakkia tai kun joudut horjuttajan horjuttamaksi. Tukijakin voi olla kuka vain ja joskus tukea voi tulla yllättävältä suunnalta – se voi olla läheinen tai täysin tuntemattoman henkilön sanat tai teot. Ei pidä aliarvioida sitä voimaa, mitä voi saada vaikkapa inspiroivalta julkisuuden henkilöltä. Joskus parhaimmaksi tukijaksi nousee henkilö, joka tuntee sinut hyvin ja jakaa kanssasi saman arvomaailman, joskus taas parhaimman tuen saa joltakin uudelta tuttavalta, joka ei tiedä historiaasi.

Mihin muihin ihmistyyppeihin olet törmännyt?

Pohdittavaksi
  • Tunnistatko kun horjuttaja iskee?
  • Kuka voisi olla tukijasi?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.